Vceliweb.cz
AktualityZdravotní komiseO spolkuPublikaceArchivVčelyKontakty
Vítejte na stránkách
královéhradeckých včelařů
Český svaz včelařů, z.s.,
základní organizace Hradec Králové

Včelařské kurzy v roce 2021



Kurzy, semináře a školení pro včelaře v roce 2021
Od začátku března až po konce října pořádáme Včelařské kurzy a školení pro začínající ale i pokročilé včelaře. Bohužel kvůli současné nákazové situaci zatím není jisté, kdy tyto kurzy budou v letošním roce zahájeny - sledujte naši webovou stránku:
Včelařská farma Doležalův med

V roce 2021 budou probíhat včelařské kurzy během víkendu dopoledne i odpoledne ve předem vyhlášených termínech v areálu naší včelařský farmy Doležalův med. Délka rozsahu kurzu je 4 hodiny, které jsou rozdělené následovně: 2 hodiny teoretická příprava a 2 hodiny přímá praxe na včelnici. V průběhu celého kurzu je dostatek času probrat teoretickou a také praktickou část, která bude navázaná na konkrétní včelařské období. Kurzy jsou prováděny ve skutečných termínech, kdy je potřeba daného úkonu ve včelstvu v závislosti na průběhu počasí. Proto není možné dlouhodobě přesný termín stanovit. Níže jsou uvedeny měsíce jednotlivých kurzů a přesný datum bude upřesněn dva týdny předem na stránkách www.dolezaluvmed.cz Případně můžete napsat požadavek o zasílaní informací o kurzech na email: dolezaluv.med@gmail.com

Včelařské kurzy v roce 2021:


  1. Jarní prohlídka a rozvoj včelstev. Na kurzu se naučíte: kontrola síly včelstva, zdravotního stavu, určení množství zásob, kontrola a posouzení stavu matky a plodu. Přelom března a dubna.


  2. Rozšiřování včelstev a léčení včelstev bez chemie. Naučíte se, kdy rozšířit včelstvo, jak uspořádat plodiště a medník. Přelom dubna a května.


  3. Tvorba oddělků a přidávání a značení matek. V tomto kurzu se naučíte, kdy je vhodné vytvořit ze včelstva oddělek a jak ho uspořádat. Naučíte se, jak nejlépe přidat matku a jak se o něho dále starat. V případě zájmu o odvezení si odělku je potřeba se domluvit předem. Půlka května.


  4. Vytáčení medu – medobraní pro včelaře. V tomto tématu se budeme zabývat určením vhodné doby vytáčení, naučíte se odebírat včelám plásty s medem, naučíte se odvíčkovávat, vytáčet a čeřit med. Naučíte se určovat zralost medu a jak se vyvarovat chybám v určování zralosti medu. Dále jeho zpracování a uchování. Konec května.


  5. Chov matek. V tomto kurzu se naučíte, jak vybrat plemenný materiál, přelarvování, příprava včelstva na chov, zužitkování a značení matek. Pro ty, kteří si nevěří, že by tento kurz zvládli, tak máme připravenou novinku a to JAK SI VYCHOVÁ MATKU KAŽDÝ. A to i při námitce ,, Já na to nevidím". V červnu.


  6. Léčení a zazimování včelstev. Tento kurz je jeden z nejdůležitějších a naučíte se mimo jiné jak, kdy a čím úspěšně léčit včely. Kdy a jak uspořádat plodiště na zimu. Naučíte se, jak a čím dodat zimní zásoby. Jak je důležité tyto úkony včas načasovat pro vytvoření silných včelstev na příští rok. Přelom června a července.


  7. Včelí produkty a jejich zpracování. Propolis, rouskový pyl, perga, vosk a základy výroby medoviny. V říjnu.



Kurzy obsahují teoretickou a praktickou část, kde se také naučíte jak s včelami manipulovat, aby včely zůstaly klidné. I když doporučujeme si sebou vzít vlastní ochranné pomůcky, tak u nás uvidíte, že je nebudete ani potřebovat. Před a po každém kurzu zodpovíme otázky na vaše dotazy a můžete si u nás nakoupit v naší prodejně v Polizích.

Pokud by jste si rádi předem rezervovali místo na kurzu napište nám, který kurz Vás zaujal na email adresu: dolezaluv.med@gmail.com

(Vloženo 22.4.2021)




S D Í L E T   N A :

Kontakty


Český svaz včelařů, z. s., základní organizace Hradec Králové
Na Obci 460
503 02 Předměřice nad Labem
Telefon: 776 100 321
E-mail: zohradeckralove@vcelarstvi.cz
IČ: 64809561
Číslo účtu: 157 791 752/0300

Ing. Radim Kupka
Předseda
776 100 321, zohradeckralove@vcelarstvi.cz

Petr Burián
Jednatel
603 225 893, zohradeckralove@vcelarstvi.cz


Další kontakty >
Kontaktujte nás:







Odeslat