Vceliweb.cz
AktualityZdravotní komiseO spolkuPublikaceArchivVčelyKontakty
Vítejte na stránkách
královéhradeckých včelařů
Český svaz včelařů, z.s.,
základní organizace Hradec Králové

Včelařský kroužek pro pracovníky FaF UK 2019 až 2021



V roce 2019 jsme zahájili 1. cyklus přednášek o včelách a včelaření v Zahradě léčivých rostlin Farmaceutické zahrady UK v Hradci Králové - kroužek pro dospělé zájemce o včely a včelaření. Byl určen především pro pracovníky FaF, kteří o něj projevili velký zájem.
V roce 2020 jsme zahájili 2. cyklus těchto přednášek s obdobným plánem několika teoretických a poté i praktických přednášek a činností, bohužel sešli jsme se jen několikrát a zcela nepravidelně vzhledem k nákazové situaci a koronavirovému lockdownu. Je polovina dubna 2021 a Zahrada léčivých rostlin je stále uzavřena pro veřejnost.
Těší nás, že z účastníků kroužku si již asi pět pořídilo svá včelstva, stali se členy našeho královéhradeckého včelařského spolku a doufáme, že se jim včelaření stane doživotním koníčkem a zálibou.

V zahradě má náš spolek čtyři včelstva. Ta samozřejmě nepočkají na zrušení lockdownu, musí být provedena základní opatření, jako u každého jiného stanoviště.



Pro informaci uvádíme krátký popis zásahů do včelstev, které jsme provedli bez účastníků kroužku:
Po vytočení medu, který jsme po nalahvování předali pro potřebu fakulty, jsme v srpnu vložili na měsíc gabonové pásky, kterými se léčí včelstva proti roztoči Varroa destructor. Zároveň jsme během tohoto měsíce krmili včelstva 21 kily cukru rozpuštěném ve vodě v poměru 2 díly vody a 3 díly cukru. Gabony i krmítka jsme po měsíci odstranili.

Od měsíce října jsme provedli 3x po deseti dnech přeléčení včelstev opět proti varroóze a kontrolovali jsme průběžně spad roztočů stejně, jako jsme to dělali i po vložení gabonových pásků.

V prosinci nejdéle do 15. je nutné očistit podložky a tyto jsme vyndali v polovině ledna a spadanou měl jsme vysušili, odstranili mrtvolky včel a odevzdali zdravotní komisi ke zjištění zdravotního stavu. Po vyšetření v laboratoři byl stav těchto včelstev dobrý a nemuseli jsme provádět jarní přeléčení.

Začátkem března 2021 jsme jen lehce nahlédli do úlů na dostatek zásob. Na předním rámku jsou viditelné cukerné zásoby, na rámcích je vidět sezení včelstva a na vrchních loučkách je položen sáček s medocukrovým těstem.



Rozkvětem prvních jarních květů sněženek, bledulí, vrb přichází první jarní pastva.


Hlavní prohlídku, odstranění nevhodných rámků a výměnu oplesnivělých nástavků jsme provedli ve druhé polovině dubna. Byli jsme spokojeni s dostatkem rámků s cukernými a pylovými zásobami i s kladením matky a dostatkem včel v každém z úlů.

Zakladené dílo


Vcelí larvičky a zavíčkovaný plod


Zásobní rámek


Pylové zásoby


Včelí pastva na blatouchu bahenním


Pro ukázku z jiného stanoviště - vše je nutno vytavit, vyčistit, vydezinfikovat:
Zničené dílo zavíječem voskovým


Staré dílo k vytavení


Dne 10. května 2021 byla Zahrada stále zavřena pro veřejnost a naše dospělé včelaříky a bylo nutné znovu jít do spolkových včel. Přidali jsme třetí nástavek, do každého včelstva jsme vložili několik mezistěn. Letošní jarní počasí dobré není, je pořád zima, prší, sluníčko svítí poměrně málo. Pokud se situace nezmění, může se stát, že místo medobraní budeme krmit. I takový může být výsledek chovatelské činnosti.

Pro informaci o momentálním stavu několik fotografií:
Pěkně obsazený rámek včelami


Pyl, larvičky, zavíčkovaný dělničí plod


Matka


Včelstvo staví na spodu víka - nutné rychlé rozšíření o další nástavek


Stavební pud včelstva se může pozorovat na vloženém stavebním rámku - vystavená trubčina


Včelstva mají nasazen třetí nástavek, tzv. medník


Změnilo se počasí a konečně začalo teplo a s ním i snůška. I proticovidová opatření se rozvolnila a mohli jsme se sejít 4. června 2021 se všemi zájemci o včely a včelaření v našem "včelařském kroužku".
Po informacích o zachování bezpečnosti u včel, o chystaném programu našich setkání a úvodních slovech o včelaření jsme rozdělali dvě včelstva, prohlédli si, jak nosí sladinu, jak matka klade, jak vypadají jednotlivé včelí kasty, co je medný a pylový věnec atp.



Celý červen 2021 vždy v pátek jsme se setkávali v Zahradě léčivých rostlin. Vždy jsme si hodinu povídali v altánu zahrady o včelách, jejich životě, včelaření, o nemocech včel, o organizaci včelařů v naší republice, o typech úlů a o spoustě dalších zajímavých věcí, které s touto tématikou souvisí. Poté jsme přešli ke spolkovým včelstvům a vysvětlovali jsme, ukazovali a odpovídali jsme na zvídavé otázky. Účastníci si zkusili rozebrat dílo, zhodnotit snůšku, prohlédnout jednotlivé fáze vývoje plodu, nalézt matku.



Dne 2. července 2021 jsme měli medobraní. Snůška byla po letošním studeném jaru a teplotně nevyrovnaném začátku léta bídná, přesto jsme trochu medu vytočili a účastníci našich včelařských setkávání si odnesli skleničku medu domů na ochutnání.





V červenci a srpnu se setkáme, kdo bude moci, příležitostně dle potřeb našich včelstev.

Sešli jsme se na zahradě s několika "velkými včelaříky" dne 16. července 2021 a vyzkoušeli jsme vytvoření oddělků ze stávajících včelstev. Tak snad se podaří. A týden nato 23.7. jsme si u jednoho včelstva vyzkoušeli alternativní způsob zlepšení zdravotního stavu včelstva pomocí norského zimování.



Norské zimování se nám povedlo, včely jsou v dobré kondici, vložili jsme a po 30 dnech vyndali gabonové pásky na léčbu včelstev proti roztoči Varroa destructor. Během srpna jsme včelstva zakrmili a v září jsme udělali prohlídku stavu zásob a sílu včelstev jdoucích do zimního období.

V říjnu a listopadu 2021 jsme kvůli covidu byli ve včelách opět bez Vás. Provedli jsme léčení včelstev fumigací Varidolem a v prosinci ještě jedno pomocí aerosolu. Po každém léčení jsme sledovali spad roztočů. Zateplili jsme strůpky a vložili jsme podložky, ze kterých v polovině ledna 2022 sesypeme spadanou měl, kterou předáme zdravotní komisi naší ZO a ta ji předá SVS na vyšetření na varroózu, případně na mor včelího plodu.

A pak už budeme čekat na první prolet včel, na jaro a na nové včelaření …..




S D Í L E T   N A :

Kontakty


Český svaz včelařů, z. s., základní organizace Hradec Králové
Na Obci 460
503 02 Předměřice nad Labem
Telefon: 776 100 321
E-mail: zohradeckralove@vcelarstvi.cz
IČ: 64809561
Číslo účtu: 157 791 752/0300

Ing. Radim Kupka
Předseda
776 100 321, zohradeckralove@vcelarstvi.cz

Petr Burián
Jednatel
603 225 893, zohradeckralove@vcelarstvi.cz


Další kontakty >
Kontaktujte nás:







Odeslat