Vceliweb.cz
AktualityZdravotní komiseO spolkuPublikaceArchivVčelyKontakty
Vítejte na stránkách
královéhradeckých včelařů
Český svaz včelařů, z.s.,
základní organizace Hradec Králové

Vznik spolku a naše poslání



Včelaři Hradce Králové na první valné hromadě, konané dne 13. dubna 1906 ustavili v hotelu Bařtipán (dnešní Adalbertinum) Včelařský spolek pro Hradec Králové a okolí. Název tohoto spolku byl v roce 1957 změněn na: Základní organizace ČSV Hradec Králové.

Již v prvním roce trvání spolek sdružoval 46 členů, v roce 1909 již 157 členů, kteří chovali 1012 včelstev. Nejvyšší počet členů byl dosažen v roce 1983, kdy naše organizace měla 310 členů, kteří chovali 2390 včelstev. V současné době v roce 2020 sdružujeme 252 včelařů, kteří zazimovali 2710 včelstev a 393 stanovišť.

Prvořadým úkolem výboru organizace je zajistit prostřednictvím zdravotní komise a místních včelařských důvěrníků veškerá opatření vyhlášená Státní veterinární správou při zdolávání nebezpečné nákazy varroázy včel, případně nebezpečí zavlečení nákazy moru včelího plodu. Pro zvýšení teoretických vědomostí členů zajišťuje výbor přednáškovou činnost. Pro předávání informací máme tyto webové stránky organizace www.vceliweb.cz a e-mailovou adresu zohradeckralove@vcelarstvi.cz.

V souvislosti se stým výročím vzniku našeho spolku, vznikl ve spolupráci s významným heraldikem panem Kasíkem znak naší organizace, který symbolizuje českou státnost, město a včelařství a díky podpoře Magistrátu města Hradec Králové a příspěvku sponzorů byla zhotovena standarta, používaná při významných událostech.

Od roku 2005 se vedle naší včelařské činnosti snažíme trvale o osvětu široké veřejnosti. Pro žáky mateřských škol a obou stupňů základních škol jsme vytvořili pomůcku pro pedagogické pracovníky MŠ nazvanou Včelí rojení, vytvořili jsme naučný včelí úlek s prstovými loutkami včel a dalšího hmyzu, včelařské puzzle atd. Tyto pomůcky při výchově mladé generace jsme doplnili vydáním knih Malá včelí královna, Hmyz - včela medonosná, Včela medonosná: z lesa do úlu a podíleli jsme se na vydání odborné publikace pro pedagogy k projektování ve škole Včelka a příroda. Vydali jsme Věčný včelařský kalendář (nejenom) pro mladé včelaře. Pro žáky základních škol pořádáme besedy, kde vysvětlujeme zákonitosti života včel a jejich význam pro přírodu a zdraví člověka. Uspořádali jsme olympiádu nazvanou Včela a příroda, Medobraní určené pro žáky i veřejnost, pořádáme přednášky pro dospělé, účastníme se Medových slavností na Hrádku u Nechanic.

Naším cílem není udělat z každého, kdo nás poslouchá, včelaře. Chceme informovat o chovu včel, o včelích produktech a jejich vlivu na zdraví každého člověka. O naprosté nezbytnosti zachování včely medonosné v přírodě. Ale nejen jí. Samozřejmě o hmyzu, který zde žije, o dalších živočiších. O rostlinách, pro naše včely hlavně o rostlinách medonosných. Snažíme se zvýšit povědomost o zákonitostech života všech organizmů zde na této planetě. Proto se ve velké míře zaměřujeme právě na děti a mládež.



S D Í L E T   N A :

Kontakty


Český svaz včelařů, z. s., základní organizace Hradec Králové
Na Obci 460
503 02 Předměřice nad Labem
Telefon: 776 100 321
E-mail: zohradeckralove@vcelarstvi.cz
IČ: 64809561
Číslo účtu: 157 791 752/0300

Ing. Radim Kupka
Předseda
776 100 321, zohradeckralove@vcelarstvi.cz

Petr Burián
Jednatel
603 225 893, zohradeckralove@vcelarstvi.cz


Další kontakty >
Kontaktujte nás:







Odeslat